Hungária Puli Klub

Székhely: 2364 Ócsa, 0543/2 HRSZ.

E-mail: puli@puli.hu

Mobil: +36305613565

Adószám: 18687666-1-13 

Bankszámlaszám: OTP bank 11716008-20167275  

IBAN száma: HU08 1171 6008 2016 7275 0000 0000
SWIFT KÓD(BIC): OTPVHUHB 

 

Tulajdonjog átírással és számlázással kapcsolatos informormációk:

puli@puli.hu

Tel:+36305613565  Nagy Istvánné Klára

 

Tenyésztéssel és származási lap igénylésével kapcsolatos információk:

info@puli.hu

Tel:+36309501403 Dr.Brauswetter Viktor

 

Tájékoztatás!
Szép-Apáti és a Szép-Apáti Nemes kennelnél a végleges tenyésztés tilalom és Hungária Puli klub tagjainak soraiból való törlése!

Tovább »

INFORMÁCIÓ

Alombejelentés,származási lapok igénylése, szaktanácsadás információ:

dr Brauswetter Viktor

2440 Százhalombatta Madách I. u. 18

tel.:06309501403

puli@puli.hu

Kutyás sportok pulival

Dog dancing „kutyatánc”:

 A dog dancing egy fiatal kutyás sport, amelyben a kutya és gazdája egy adott vagy kisorsolt zenére engedelmességi és ügyességi gyakorlatokat, trükköket ad elő kűr formájában. Kitalálója egyes források szerint Dawn  Jecs valamint Mary Ray, akik először mutattak be nagyközönség előtt ilyen produkciót. Hazánkat az Angliában élő magyar származású versenyző színvonalas kűrjeiről ismerhette meg a világ: Szkukalek Attila. Az adott előadást egy több bíróból álló zsűri pontozza, a műkorcsolyához hasonló osztályozással, ami a művészi és technikai kivitelezést veszi figyelembe. A dog dancing sporton belül hivatalos és hobbi osztályokat különböztethetünk meg egymástól, valamint két divízióra bontható: Freestyle (FS) és Heelwork to Music (HTM).  A hobbi osztályokban a motivációs eszközök (jutalomfalat, játék) és segédeszközök használata lehetséges, itt szóbeli illetve írásbeli értékelést kapnak a párosok, rangsorolás nincs, csak építő kritika. Hivatalos osztályban elsődleges és másodlagos motivációs eszközök használata nem engedélyezett.  A Freestyle kűr kötetlen, szabadon választhatóak az elemek, nincs konkrét leírás, ezzel ellentétben a Heelworkben a koreográfia 75 %-a  meghatározott 18 pozícióban kell hogy dolgozzon a páros, a maradék 25% az átvezetés a pozíciók között, ami freestyle elemek használatát jelenti.  A zene hossza általában 1.5 perctől egészen 4 percig terjedhet ez az adott osztálytól függ.

A hivatalos osztályok csoportjai FS-ben és HTM-ben egyaránt:

1. osztály

2. osztály

3. osztály

Senior és Handicap osztály  ( 8 év feletti kutyáknak vagy fogyatékkal élő kutyáknak)

Junior osztály  (fiatal felvezetőknek 16 éves korig)

Trió osztály (1 felvezető 2 kutyával)

Quartett osztály ( 2 felvezető 2 kutyával)

Ez a sport nagy koncentrációt és összhangot igényel a Pulitól és gazdájától egyaránt .  A fajta arról híres hogy minden egyes mozdulatát lesi a gazdának, a megfelelni akarása, a gazdi kedvében  járása felülmúlhatatlan. Ebben a sportban méltán tudja kamatoztatni e nagyszerű tulajdonságait, valamint aktív és temperamentumos jellemét, sportos, hajlékony és rugalmas testfelépítését. A tanulékonysága és intelligenciája a trükkök, feladatok és gyakorlatok tanulásában fontos. Különleges megjelenése, szemet gyönyörködtető szőrköntöse még élvezhetőbbé és látványosabbá teszi a közös produkciót. A Puli imád a gazdi közelében lenni, így a HTM pozíciók megtanítása nem okoz nagy gondot, a szemkontaktus keresése beléjük van kódolva. Hátrány viszont a beszédes jellem, ami a Pulira jellemző, sajnos a hangadás miatt pontlevonás jár.

Erre a kutyás sportra is tökéletes választás, hiszen a Pulinak a legfontosabb hogy gazdájával legyen, a közös feladat és foglalkozás számára az igazi jutalom.

 

Agility:

 Az agility szó jelentése : fürgeség, gyorsaság, ügyesség.

Története Peter Meanwell  nevéhez fűződik és egészen 1978-ig nyúlik vissza. Egy a kutyakiállítást népszerűsítő bemutató szervezésével bízták meg, a kutyák és a lovak szerelmese révén megalkotott egy a díjlovaglásból átvett elemekből álló pályát, amit a kutyáknak egy meghatározott sorrendben kellett teljesítenie a gazdi irányításával.  A nagy siker után bővítették az akadályelemeket, változtatták az akadályok sorrendjét és szintidőhöz kötötték a pálya lefutását.   

A pályák általában 15-20 elemből állnak, amelyek sorrendje és szintideje az adott pályától függ.  Az akadályok lehetnek: ugróakadályok, távolugró, karika, viadukt, asztal, szlalom, kúszó, zsákoskúszó, zónás akadályok (palánk, hinta, palló).

Osztályozást tekintve megkülönböztetünk Agility és Jumping osztályt a sporton belül. Az Agility osztályban megtalálhatóak a zónás akadályok is, ezzel ellentétben a Jumping pályának nem elemei. Csoportosítása hivatalos és hobbi osztályok:

Kezdő osztály (nem hivatalos osztály)

A1 osztály

A2 osztály

A3 osztály

Veterán osztály (nem hivatalos osztály) 

Mérettől függően 3 osztályban versenyezhetnek a kutyák:

mini (35 cm marmagasság alatt)

midi  (35-43 cm marmagasság között)

maxi (43 cm marmagasság fölött)

Kitűnő kutyás sport ami fejleszti és erősíti a Puli és gazdi viszonyát, leköti a felesleges energiákat, fizikailag és agyilag is fárasztó. Nagyon fontos a metakommunikáció, a testjelek alkalmazása a szavak és utasítások mellett. A Puli csüng az ember minden egyes szaván, a gazdi apró rezdüléseit is tökéletesen értelmezi, ami nagyon fontos a pályán, hiszen egyetlen hiba is kizárást eredményezhet, ha például az adott akadályt fordítva ugorja meg. A Puli fordulékonysága , rugalmassága és gyorsasága tökéletes erre a sportra. Egyetlen hátrányt a hatalmas szőrük jelenthet, ami óvatlanul is az akadály ledöntését eredményezheti. Ezt viszont könnyen lehet orvosolni egy sportosabb frizurával.

 

Frisbee:

 1974-ben  Alex Stein és kutyája, Ashley  voltak az elsők , akik megpróbáltak látványos bemutatót véghezvinni  a korongok  levegőben való elkapásával. Egy amerikai futball mérkőzés szünetében átverekedte magát a kordonokon és a pálya közepén elkezdett dobálgatni a kutyájának, ami nagy sikert aratott a nézők körében.  Ezek után egyre nagyobb népszerűségre tett szert a sport, egyre többen kezdtek korongokat dobálgatni.

Különböző szabályzatok (UFO, USDDN, Skyhoundz) határozzák meg az egyes osztályokat, azok leírását és értékelését.

Kiragadva pár osztály: A távolsági futamok (D-Tour, Throw and Catch), Quadruped és Freestyle osztályok. 

A korongelkapás, a dobások hossza, a dobási technika mind-mind mérvadó minden egyes versenyszámban.

Itt a Puli apportkészsége, motiválhatósága és játékossága sokat számít, valamint a gyorsaság és ügyesség is sokat nyom a latba.

 

Obedience (Engedelmesség):

Az Obedience sport egy magas szinten művelt kutyás sport, ami az egész világon ismert.  Különböző engedelmességi feladatok és gyakorlatok találhatóak meg benne. Például: Szabadon követés, pórázon vezetés, csoportban való fektetés, menet közben fektetés, behívás, előreküldés, apportírozás stb.  A versenyeken 4 szintet különböztetünk meg: Kezdő, 1-es, 2-es és 3-as szint.

A Pulinak „nem is kell tanítani” hiszen mindig láb mellett van…Itt is előny a Puli a megfelelni akarása, engedelmessége hogy mindig a gazdi kedvében akar járni. Bármilyen feladatot várunk el tőle, ő megpróbálja véghezvinni, hiszen számára legfontosabb a gazdi boldogsága.

 

Majdnem minden kutyás sportban megállják a helyüket! A legfontosabb a közösen eltöltött idő, a közös program, a testmozgás, a fizikai és szellemi munka.

 

 

Buha Orsolya

 

 

« Munka és sport

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ