Hungária Puli Klub

Székhely: 2364 Ócsa, 0543/2 HRSZ.

E-mail: puli@puli.hu

Mobil: +36305613565

Adószám: 18687666-1-13 

Bankszámlaszám: OTP bank 11716008-20167275  

IBAN száma: HU08 1171 6008 2016 7275 0000 0000
SWIFT KÓD(BIC): OTPVHUHB 

 

Tulajdonjog átírással és számlázással kapcsolatos informormációk:

puli@puli.hu

Tel:+36305613565  Nagy Istvánné Klára

 

Tenyésztéssel és származási lap igénylésével kapcsolatos információk:

info@puli.hu

Tel:+36309501403 Dr.Brauswetter Viktor

 

Tájékoztatás!
Szép-Apáti és a Szép-Apáti Nemes kennelnél a végleges tenyésztés tilalom és Hungária Puli klub tagjainak soraiból való törlése!

Tovább »

INFORMÁCIÓ

Alombejelentés,származási lapok igénylése, szaktanácsadás információ:

dr Brauswetter Viktor

2440 Százhalombatta Madách I. u. 18

tel.:06309501403

puli@puli.hu

Kozmetika, ápolás

A PULI KOZMETIKÁJA KEZDŐKNEK

 A kutyakozmetika feladata a kutyák szakszerű tisztántartása, ápolása, valamint a kiállításokon versenyző kutyák szőrzetének a fajtajelleget hangsúlyozó (kisebb anatómiai hibákat kendőző) nyírása, trimmelése, fésülése.

A kutyák ápolását célszerű asztalon végezni, ehhez a puli is hozzászoktatható. Nagyon fontos, hogy e tevékenységünket az állat meghitt, kellemes, megszokott élményként tapasztalja meg. A fiatal kutyát türelemmel, dicsérettel szoktassuk hozzá.

 

Kölyök puli

 Az ő bundájukkal egy ideig nincs sok tennivalónk, mint közelítőleg tisztán tartani. Ha nem, muszáj, ne fürdessük. Kapjon jó minőségű ételt, ne legyen bolhás, bélférges.

A fiatal puli bundájának első "megszedésére"az örökölt szőrminőségtől függően 6-10 hónapos korban kerülhet sor. Láthatjuk, ha a pehelyszálak már "beszőtték" a spirális vagy hullámos fedőszőröket, és a kölyökszőrzetnél sprődebb, szerkezetes szőrzet kezd kialakulni.

Ez a szőrzet-szerkezet hosszában hasad, mint a vászon, ezt a tulajdonságát használva alakítjuk ki az igen tetszetős zsinóros vagy szalagos szőrköntöst.

Puli kozmetika


Asztalon, a kutyát oldalára fektetve lehet szépen megdolgozni a pulit. 
A tépéssel haladjunk sorban, pl. az orrától a farka felé, vagy a lábvégektől a gerinc vonala felé.

Vegyük figyelembe a tincsek természet adta vastagságát, de ne szedjük hüvelykujjnyinál vékonyabbra, mert késobb majd összetömörödnek, összesodródnak.

A fejen és a lábakon gyakran eleve vékonyabb tincsek képződnek, ezeket semmiképp ne felezzük tovább. Kezünket folyamatosan vizezhetjük, így a kihullott pehelyszálakat könnyebben összegyűjthetjük.

A fülkagyló bőre nagyon könnyen beszakadhat! Itt a szorzet több pehelyszálat tartalmaz, nehezen hasad. Ezért a fül szőrzetének feltépéséhez használjunk ollót, és a bőrtől kifelé tépjük vagy vágjuk fel a szőrzetet.

A gerinc vonalán a martájéktól a kereszttájékig választékot alakítunk ki, hogy a hátvonal jól látható legyen.

Puli kozmetika
 

 

Általános ápolás

A szemek tisztántartása

 Langyos vízzel vagy bórvízzel megnedvesített vattapamacssal vagy mull-lappal kitöröljük a szemzugokat. Ha hurutos (fehér illetve sárga) váladékot tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.

A külső hallójárat ápolása

 A külső hallójáratban növő szőrszálakat rendszeresen el kell távolítani. Hogy milyen gyakran, az a kutya szőrminőségétől függ. A műveletet akkor érdemes elvégezni  amikor a benőtt szőr a természetes szellőzést-, tisztulást már akadályozza.

A hallójárat szőrtelenítése kellemetlen az állatnak! Türelmetlen, erőszakos, durva bánásmód örökre megnehezíti az ápolás feladatát. Ha többször kíméletesen próbálkozunk, elérhetjük, hogy idővel eltűrje ezt a műveletet.

A fülkagylót kissé fel- és hátrahúzva hüvelyk- és mutatóujjunkkal benyúlunk a hallójáratba, és kis részletekben kitépdessük a pehelyszálakat.

Használhatunk ehhez a művelethez tompa végű érfogó csipeszt is, de ekkor egy másik személynek biztonságosan rögzítenie kell a kutya fejét, nehogy balesetet okozzunk.

A hallójáratot ki is kell törölnünk. Ujjunkra borított mull-lapra fültisztító szert cseppentünk és óvatosan kitisztítjuk a hallójáratot, valamint a fülkagyló kis kanyarulatait. Érfogó csipeszbe fogatott vattagombócot is használhatunk, ha a kutyát rögzíti valaki.

Ha nagyobb mennyiségu barna váladékot észlelünk és /vagy a kutya vakarja a fülét / forduljunk orvoshoz.

Az arcorri rész ápolása

  A puli etetésénél kerüljük a híg eleséget. Az ő szájuk körüli szőrzetet csak áztatással lehet rendesen kimosni, ez pedig nap, mint nap nem megy, és a kutya sem tűri. Amennyiben nem a tápot választjuk fő eleségnek, hanem saját magunk állítjuk össze célszerű a száj körüli részeken a szőrzetet rövidíteni.

Az ajkak közé belógó szőrzetet rövidítsük meg. Az orrtükrön túlnyúló tincseket körben igazítsuk le.

A végbélnyílás és a nemi szervek ápolása.

 Ezeken a testtájakon a szőrzetet tartsuk rövidre nyírva. A végbél körüli ("bűz") mirigyek tartalmát időnként ki kell üríteni. Ezt a műveletet kozmetikus vagy állatorvos szakszerűen elvégzi, tőlük a gazda meg is tanulhatja.

A mancsok ápolása

 A talp és ujjpárnákon túlnőtt szőrt ollóval nyírjuk le, az ujjak szőrzetét pedig a karmokig meghagyva igazítsuk kerekre. A karmok rövidítésére is szükség lehet, ha azok a talajon nem kopnak megfelelően. A karmok belsejében erek és idegek találhatóak, ezért a karomvágást csak gyakorlott személy végezze, megfelelő karomvágó eszközzel! A kiszáradt, berepedezett ujj és talppárnákat szilikonos kézkrémmel vagy kutyáknak készült tappancskrémmel ápolhatjuk.

Fürdetés

  A fürdetés gyakoriságának kérdésében több körülményt is figyelembe kell vennünk, pl.:

-milyen talajon jár a kutya

-bejár-e a lakásba? (ágyba is?)

-kiállításra készül-e?

-tüzelt, ellett, hasmenése volt stb.?

Elmondhatjuk, hogy akkor kell fürdetni, amikor "ráfér" ennek megítélése a gazda feladata.

Fürdetés előtt az ápolatlan bundát feltépjük, a növényeket kiszedjük belőle, és a végbélkörüli mirigyeket kiürítjük. A pulit hatékonyan úgy fürdetjük, hogy nagy mennyiségu (nyakáig érő) samponos állóvizet készítünk, és abba ot beáztatjuk. Az áztatást megismételhetjük, ha szükséges. Ebből, ha kivettük, hígított samponnal külön is megdolgozzuk a szennyezettebb testtájakat. Általában ilyen a pofák, a fülkagylók alatti tájék, a mellkas szőrzete, a végbélnyílás és a nemi szervek tájéka, ill. a mancsok.

A fiatal puli alakuló tincseit nem szabad a fürdetésnél szétdörzsölni!

Végül a kutyát igen alaposan lezuhanyozzuk..

Kiállítás előtti fürdetésnél hígított sörös öblítéssel, kívánatos szőrkondíciót érhetünk el.

Piszkos, faggyús szőrzetre WU-2 sampont, enyhén szennyezettre sima gyógynövényes sampont, kölyökre babasampont használok. 

Ha befejeztük a fürdetést, akkor felülről lefelé és körbe-körbe kicsavargatjuk a szőrzetet. Törülközőre fektetjük a pulit, és még sok száraz törülközővel csokronként kinyomkodjuk a vizet. Közben mehet mellette a hajszárító. Egy teljes szőrben lévő felnőtt kutyánál 24 óra alatt többször is neki kell veselkedni a szárításnak. Természetesen a nyári meleg időt kivéve nem engedhetjük ki vizesen a lakásból a nedves szőrzetű állatot.

Fürdetés után következhet a karomvágás, a mancsok, talppárnák rendbetétele.

Félszárazon vagy szárítás után ismét átszedjük a szőrzetet Több napra is szükség, lehet, mire a nagy bunda visszanyeri eredeti tartását, erre kiállítás előtt gondolni kell!

Parazitairtós fürdőre (Neostomosan, Neocidol) csak elhanyagolt, bolhás kutya esetében lehet szükség, ezt a samponos mosás után vigyük fel és hagyjuk is ezzel megszáradni.

Az összenemezesedett, Gubancos puli bundájának rendbe hozása, fajtajellegnek megfelelő rövidítés.

Ez esetben szükségünk van egy jó erős és éles egyenes, rövid pengéjű, hegyes ollóra. Felmérjük, hogy kb. milyen hosszú szőrzetet, hagyhatunk meg, ami még feltéphető. Lehet, hogy ez csak 2 cm, de még az is jobb, mint a géppel való lekoppasztás. A kutyának élettani szempontból is szükség van a szőrtakarójára, ezért csak rendkívüli esetben indokolt a teljes lenyírása.

Az összetapadt szőrzetet lapokra bontjuk, a lapokat ollóval lerövidítjük, majd a bőrtől kifelé és visszafelé feltépjük, a kihulló pehelyszálakat eltávolítjuk.

Ott, ahol a lerövidített szőrzet sem hasad, ollóval felvágjuk.

A puli fajtajellegnek megfelelő rövidítése szerint a szemeket eltakarja a fej szőrzete!

Általános ápolás, fürdetés és szárítás után a fej szőrzetét kerekdedre a test és a lábak szőrzetét hengeresre igazítjuk ollóval. Összességében egy fiatal puli formáját alakítjuk ki.

Tartási körülmények, táplálás

  Ahhoz, hogy a pulikölyök örökletes szőrminősége (és egyéb testi- lelki tulajdonságai) valóra válhasson, megfelelő takarmányozásra és tartási körülményekre van szükség.

•  A kutya a húsevők rendjébe tartozó állat. Kutyának való eledelt kapjon. Kaphatóak nagyon jó bőr és szőrtápláló táplálék-kiegészítő készítmények, érdemes használnunk.

•  Rendszeresen kezeljük külső és belső paraziták ellen. Bolhák irtására a puli számára legalkalmasabbak a "spot-on" készítmények, pl. Frontline, Ex-spot, Advantage. Féreghajtót az állatorvos ad.

•  A szemeket, a hallójáratokat és a végbélkörüli mirigyeket ápolni kell!

•  A puli élőhelyét tisztán kell tartanunk, a kertből a gyomnövényeket ki kell irtanunk (pl. bogáncsot, muhar, toklász.)

Forrás: Szentes Erika okleveles kutyakozmetikus

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ