KÖTELEZŐ  DNS mintavétel

Hungária Puli Klub

Székhely: 2364 Ócsa, 0543/2 HRSZ.

E-mail: puli@puli.hu

Mobil: +36305613565

Adószám: 18687666-1-13 

Bankszámlaszám: OTP bank 11716008-20167275  

IBAN száma: HU08 1171 6008 2016 7275 0000 0000
SWIFT KÓD(BIC): OTPVHUHB 

 

Tulajdonjog átírással és számlázással kapcsolatos informormációk:

puli@puli.hu

Tel:+36305613565  Nagy Istvánné Klára

 

Tenyésztéssel és származási lap igénylésével kapcsolatos információk:

info@puli.hu

Tel:+36309501403 Dr.Brauswetter Viktor

 

Tájékoztatás!
Szép-Apáti és a Szép-Apáti Nemes kennelnél a végleges tenyésztés tilalom és Hungária Puli klub tagjainak soraiból való törlése!

Tovább »

INFORMÁCIÓ

Alombejelentés,származási lapok igénylése, szaktanácsadás információ:

dr Brauswetter Viktor

2440 Százhalombatta Madách I. u. 18

tel.:06309501403

puli@puli.hu

Hírek

KÖTELEZŐ DNS mintavétel

Kedves Tenyésztőtársak!

Közzétesszük a KÖTELEZŐ  DNS mintavétel részletes tájékoztatóját. Felmerülő kérdésekre szivesen válaszolunk:info@puli.hu vagy a 0630/9501403 telefonszámon.

Üdvözlettel.:dr Brauswetter Viktor tenyésztésvezető

 


LETŐLTHETŐ Tájékoztató

LETŐLTHETŐ DNS vizsgálat kérő lap!!!

 

Mintavételi tájékoztató


Mintavételi tájékoztató: http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/379182/KUTYA+DNS+mintav%C3%A9teli+t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3_%C3%BAj_0709.pdf/a0563d38-0790-f039-e163-ff0f8bdfc448 

A Magyar ebfajtát tenyésztők figyelmébe!

 

2018. január 1-én és azt követően született magyar ebfajták esetén a törzskönyvezés feltétele a kölykök DNS alapú származás ellenőrzése.

Erről a 62/2016.(IX.16) FM rendelet 6. § (2) rendelkezik: „A magyar ebfajták törzskönyvezendő egyedeinek származását DNS alapú származásellenőrzéssel kell igazolni, amelynek elvégzését a fajta fenntartásáért felelős tenyésztő szervezet tenyésztési programjával összhangban koordinálja.”

 

A születendő alom szüleitől vérmintát kell küldeni a Nébih Genetikai Laboratóriumába. A vérmintát javasolt egyéb orvosi beavatkozás, pl. diszplázia szűrés alkalmával levenni.

A vérvétel előtt le kell tölteni, számítógépen kitölteni és kinyomtatni a következő linken elérhető nyomtatványt:

 

http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/43858/Kutya+DNS+vizsg%C3%A1lat+k%C3%A9r%C5%91+lap_v9.pdf/62adab74-97d3-37db-3d1e-e1defaf9b2a7

 

(Figyelem! Értelemszerűen a gazdasági szervezetre és fizetésre vonatkozó rovatokat nem kell kitölteni, mert a vizsgálatot a NÉBIH állami költségvetési támogatásból finanszírozza, így a tenyésztő számára ingyenes!)

 

A DNS vizsgálat elvégzése alvadásában gátolt vérből (EDTA, Heparin) lehetséges. A szükséges mennyiség 5 ml. A mintavétel után a cső átforgatása szükséges!

 

A mintavétel során feltétlenül szükséges a mintavételi csövek megjelölése a későbbi azonosíthatóság érdekében. (Chipszám, vagy még meglévő tartalék chip matrica használata) .

A vérvételt állatorvos végezheti, majd a lezárt, azonosíthatóan megjelölt vérvételi csövet és az aláírt jegyzőkönyvet átadja a kutya tulajdonosának.

 

A mintákat a tulajdonos a kísérő nyomtatvánnyal együtt el kell juttassa az alábbi címre:

NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság, Genetikai Laboratórium 1143 Budapest, Tábornok u. 2.

 

A Laboratórium az ISAG standard alapján kiállított DNS kártyákat tudja elfogadni, amennyiben a szülő/ szülők DNS vizsgálata már más laboratóriumban megtörtént.

 

Külföldi fedeztetés esetén a kantól DNS kártyára van szükség, ennek hiányában saját költségen lehetőség van Laboratóriumban a DNS vizsgálat elvégzésére.

 

Duál fedeztetés esetén mindkét kanra külön nyomtatványt kell kitölteni, de minden egyedből elegendő az egyszeri mintavétel.

 

 

A megszületett alom egyedszámát be kell jelenteni az elismert tenyésztőszervezet számára. Az etsz küldi meg a mintavételi eszközöket, mellyel a kölyköktöl nyálkahártya kaparékot kell venni. Amennyiben a tenyésztő a kölykökből is vérmintát tud küldeni, azt is megteheti, a fent említett mintavételi módszer szerint.

A nyálkahártya kaparék levétele a chipeléssel egyidejűleg történjen.

 

 

A mintavétel előtt le kell tölteni, számítógépen kitölteni és kinyomtatni a következő linken elérhető nyomtatványt:

http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/43858/Kutya+DNS+vizsg%C3%A1lat+k%C3%A9r%C5%91+lap_v9.pdf/62adab74-97d3-37db-3d1e-e1defaf9b2a7

 

Értelemszerűen a szülők adatait abban az esetben is ki kell tölteni a kísérő iraton, ha azok vizsgálata már korábban megtörtént.

Ha a nyomtatványt a tenyésztő elektronikusan is elküldi, a minta beérkezéséről a Laboratóriumtól visszaigazolást kap válasz e-mail-ben.

Az elektronikus elküldés kétféleképpen lehetséges:

-A dokumentum letöltése és kitöltése után a „beküldés e-mailben” gombra kattintva kiválaszthatja a beküldéshez használni kívánt postafiókot, majd elküldheti az e-mailt.

-A kitöltött PDF file mentése után csatolhatja, és megküldheti a következő e-mail címre: ebszarmazasellenorzes@nebih.gov.hu

 

 

A következőkre kell figyelni a mintavétel során:

 

A kölykök a mintavételt megelőző egy órában ne egyenek és ne szopjanak!

 

A szájnyálkahártya kaparék gyűjtése mintavételi tamponnal történik.

Nyissa ki a kutya száját és mindkét oldalon 8-10-szer, körkörös mozdulattal, a nyelet forgatva

dörzsölje meg a tamponnal a szájüreg belső felületét (a fogsoron kívül, a pofa belső oldalán),

Majd 10-15 másodpercig szárítsa a mintavételi eszközt.

A tampont helyezze vissza a tampontároló műanyagba.

 

Kutyánként két tamponra van szükség!

 

 

A mintavételi csöveket a microchip azonosító matricájával ellátva vagy a microchip számát pontosan ráírva és lezárva a kísérő nyomtatvánnyal együtt el kell juttatni - az Etsz tenyésztési programjában szereplő szabály szerint - vagy az Etsz-hez vagy a NÉBIH Állattenyésztési Igazgatóság, Genetikai Laboratórium 1143 Budapest, Tábornok u. 2.

 

A kisérő okmányokat kérjük olvashatóan (géppel, vagy nyomtatott nagybetűvel) kitölteni!

 

A vizsgálatot a Nébih költségvetési forrás felhasználásával vizsgálja, így a tenyésztő számára ingyenes.

Amennyiben a vizsgálat során megállapításra kerül, hogy a mintavétel sikertelen, újabb mintavételt kell csinálni adott kölyökről. Felhívjuk figyelmüket, hogy az első ismételt vizsgálat ingyenes, de a 2. ismételt vizsgálat költségét a tenyésztőnek kell viselnie, ezért számára a vizsgálat díja kiszámlázásra kerül.

 

A NÉBIH vizsgálat eredményét az Elismert Tenyésztőszervezet és a MEOE Szövetség számára küldi meg.

Abban az esetben, ha a DNS alapú származásellenőrzés eredménye megegyezik a dokumentumon szereplő adatokkal a MEOE Szövetség a törzskönyvezést elvégzi és a származási igazolásokat 15 napon belül kiállítja.

 

 

 

 

Tájékoztató!
Kedves Sporttársak!
Mint ismeretes a rendeletileg kötelező származási célú DNS vizsgálatot  a NÉBIH laboratóriuma végzi.Oda a szülők vérmintája mellett a kölykök nyálkahártya mintája is szükséges.
Ezzel párhuzamosan a HÁGK kutatási célú mintákat gyűjt a csatolt ismertetés szerint.
Ehhez hangsúlyozzuk a HÁGK részére  csak a szülőpár vérmintáira van szükségünk, tehát Gödöllőre a kölyköktől nyálkahártya kaparékot nem szükséges eljuttatni.

Üdvözlettel: Mészáros Mihály


kutatasi_celu_biologiai_mintagyujtes_technikai_utmutato_-mintakisero_jegyzokonyv

2018.01.31. 18:02

« Hírek

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ